Flatland Cavalry gör ett fint soundtrack till dina funderingar om kärlek

| 21 September, 2016

Vad vill du känna när du lyssnar på musik? Kanske är det en paus, en flykt från den vardagliga, möjligen lite gråa tillvaron till en annan, ljusare, skönare plats. Ibland är det kanske tvärtom, du vill och behöver älta och vältra dig i mörka, låga, deppiga tankar och söker det perfekta soundtracket som ackompanjerar de känslorna. Mitt i en textrad inser du att du inte är ensam om eller med dina känslor och tankar, och finner styrka att möta världen igen.

Måhända en smula pretentiös inledning på en enkel intervjutext. Men för femmannabandet Flatland Cavalry från Texas är just vad de vill förmedla, vad de vill att folk ska känna när man lyssnar på bandets musik, något viktigt – de har till och med ett motto! Därmed inte sagt att bandet är pretentiöst (om det nu skulle vara nåt dåligt). Flatland Cavalry gör en tämligen enkel och tillgänglig musik, utan att den låter simpel. Bandets första fullängdsskiva ”Humble Folks” kom i våras och blev snabbt en favorit för bloggen. Skivan är en alldeles förträfflig samling låtar som visar att Flatland Cavalry har stor potential att bli stora utanför sin hemstat Texas, där de snabbt blivit populära.

Jag blev nyfiken på Flatland Cavalry och för att lära känna bandet lite mer pratade jag med sångaren och låtskrivaren Cleto Cordero, som bland annat berättade om sina influenser som låtskrivare, en fin historia om två av låtarna på skivan som hör ihop – och så var det ju det där med bandets motto…

Hur och när träffades ni och bildade Flatland Cavalry?

Vi träffades när vi alla pluggade på Texas Tech University och South Plains College. Det var ungefär två år sedan.

Ni har ett motto och beskriver er musik som “easy on the ears, heavy on the heart”. Kan du utveckla lite vad du vill att folk ska känna när de lyssnar på musik?

Alla låtar jag har skrivit handlar om alla upp- och nedgångar jag har gått igenom under min korta tid här på jorden. Riktigt stora kärlekshistorier, brustna hjärtan och allt däremellan. Jag tänker att om en 24-åring har upplevt alla dessa saker, säkerligen har många andra det också, eller hur? Jag vill ta människor, i deras sinnen, till en plats där de blev kära, eller till ett minne då de fick sitt hjärta krossat. Förhoppningsvis kan man relatera till låtarna på ett eller annat sätt som hjälper dem i processen att bli hela igen.

För dem av oss som inte har haft förmånen att se er spela live, kan du beskriva vad som väntar på en konsert med Flatland Cavalry?

Flatland Cavalrys konserter är fyllda av mycket energi där publiken deltar på ett härligt sätt. Fler och fler fans verkar kunna låtarna och sjunger med tillsammans med oss genom hela spelningen, vilket gör det till en ganska speciell konsertupplevelse.

I princip alla låtar på albumet skulle kunna bli hitlåtar, men det finns några jag gillar lite extra, som låten ”A Life Where We Work Out”, den fina duetten med Kaitlin Butts (Cletos flickvän, reds. amn). Den låten verkar handla om hur ett liv kunde ha blivit men av någon anledning tog en annan vändning. Kan du berätta lite om bakgrunden och inspirationen till den låten?

Den låten är faktiskt uppföljare till “One I Want.”, som också finns på skivan. Jag hade ett förhållande i college som inte riktigt utvecklade sig som jag hade tänkt och trott när vi började dejta. Vi var verkligen allt för varandra men en dag så rasade allt samman. Från den hjärtesorgen kom en riktigt vacker låt om hur saker och ting kunde ha varit eller blivit, i ett annat universum där vi höll ihop. Jag tror starkt på att allt händer av en anledning, så i slutändan – ingen skada skedd!

När du växte upp, vilka artister inspirerade dig att skriva och sjunga den musik du gör idag?

Faktum är att John Mayer hade stort inflytande på mig när jag var yngre. Jag har alltid kunnat relatera mycket till hans text och musik. Efter gymnasiet upptäckte jag typisk country från mitt älskade Texas och blev inspirerad av artister Turnpike Troubadours, Randy Rogers, Robert Earl Keen och William Clark Green.

Förra året släppte ni en EP som heter “Come May”, och i våras kom er första fullängdsskiva ut, vad är planerna och drömmarna för framtiden med Flatland Cavalry?

Vi hoppas att kunna turnera så mycket vi kan för att promota och sprida den nya skivan! Tre av bandmedlemmarna studerar faktiskt fortfarande på Texas Tech Univerisity, vilket sätter vissa begränsningar för hur mycket vi egentligen kan vara ute på vägarna. Målet är att spela in och ge ut ett nytt grymt bra album runt sommaren/hösten 2018. Ytterst så är drömmen är att få möta människor med vår musik, skriven från hjärtat, så länge som möjligt!

flatland-group-305x305

 

 

 

 

 

 

 

 

Flatland Cavalry består av sångaren Cleto Cordero längst till vänster, Jason Albers (trummor), Reid Dillon (gitarr), Laura Jane (fiol) och Jonathan Saenz (bas).

Flatland Cavalrys hemsida

Flatland Cavalry på Spotify

Tags: ,

Category: Q&A

Comments are closed.