Banditos återkommer till sitt kära Sverige

| 22 May, 2016

De är ursprungligen från Birmingham, Alabama men har numera sin hemvist i countryn huvudstad Nashville. Förra året åkte de på en kritikerrosad och på flera orter slutsåld Sverigeturné, en turné där fansens kärlek sannerligen blev besvarad av bandet som tycks ha förälskat sig fullkomligt i landet. Nu rullar den frustande rockmaskinen Banditos, som smyckar sin rockskrud med oemotståndlig mix av americana, punk country, soul och blues, återigen in i Sverige och övriga Skandinavien. Årets turné har premiär den 2 juni i Odense, i Danmark. Sverigepremiären går av stapeln på Muskelrock på Tyrolen i Småland två dagar senare. Roots and Boots har pratat med bandets sångerska Mary Beth Richardson, som kallats vår tids Janis Joplin.

Förra året gjorde ni en mycket framgångsrik turné i Sverige. Vilka är dina starkaste minnen från den turnén?

Oj, det var bästa resan i våra liv hittills! Det fanns en hel del fantastiska och några ganska intressanta upplevelser. Låt mig se. Det började redan på första spelningen. När vi kom fram visade det sig att vi hade lyckats låsa in all vår utrustning i bilen. Det slutade med att vi var tvungna att slå sönder ett fönster för att låsa upp den. Precis när spelningen skulle börja insåg jag att hade glömt mina kazoos och var tvungen att springa den nästan kilometerlånga streckan till logen och tillbaka till scenen igen för att hämta dem hitta dem. Jag tror inte att jag hämtade andan förrän fem låtar in i spelningen!

Hela resan var ganska surrealistisk men ett annat minne som sticker var när vi badade i havet utanför Falkenberg. Vattnet var kristallklart och vädret helt perfekt. En grym spelning i en vacker stad!

Stockholm var också helt fantastiskt! Vår älskade turnémanager (Daniel Josefsson från Rootsy, reds. anm) var en perfekt guide som visade oss staden. Vi kan ha druckit några Bloody Marys för mycket, ramlade runt på den svenska kungens favoritbarer, såg vargen han tydligen sa ha skjutit, simmade i floden och upplevde en av de värsta baksmällorna på en turné nånsin – men det var det helt klart värt!

Falköping var ett annat underbart ställe som har fastnat i minnet. Det var en vacker liten stad med väldigt vänliga människor och ett fint konsertställe. Det var en intim konsert och en av mina absoluta favoriter över huvudtaget förra året. Den sista natten på turnén också helt otrolig. Vi spelade på ett charmigt ställe i Skebobruk. Vi sög varenda uns magi ur varje minut av den natten, och lovade att vi en dag skulle flytta till Sverige. Och förmodligen kommer vi att göra det!

Sedan tre år har ni Nashville som hemvist, varför valde ni att flytta dit och hur har det utvecklat er som band?

Man kan säga att vi fick ett infall och flyttade dit. Vi bodde alla tillsammans i Birmingham just då och idén att flytta kom upp ett par månader innan vi skulle börja spela in vår skiva i just Nashville. Vårt hyresavtal för vår dåvarande bostad höll på att gå ut, så vi tog steget. Vi har många och kära vänner i Birmingham, men många bekanta här i Nashville också, så det var lite blandade känslor. Vi trivs verkligen bra här. Det har bara varit en positiv förändring för bandet. Det känns konstigt att tänka att det har gått tre år. Det har verkligen varit en resa!

Ni har en unik stil med en blandning av olika musikstilar, vilka är dina personliga musikaliska förebilder?

Oj, jag har många förebilder och favoriter! Häng med nu! Etta James, Bobbi Gentry, Dolly Parton, Ketty Lester, Billie Holiday, Karen Dalton, Bonnie Raitt, Bessie Smith, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Aretha Franklin, Odetta, Mama Cass, Patsy Cline, Édith Piaf, Loretta Lynn, Patty Smith, Carole King och såklart Janis Joplin.

Självklart gillar jag manliga sångare också, speciellt John Fogerty och Eric Burden. Några andra favoriter jag kan nämna är Townes Van Zandt, Bob Dylan, Paul Simon, Woody Guthrie, Tom T Hall, John Prine, Sam Cooke, Tom Waits, Harry Nilsson, Buddy Holly, Lou Reed och Randy Newman – för att nämna några…

Jag är inte särskilt bra på att begränsa mig.. Jag gillar helt saker som får mig att må bra!

Uppföljaren till ert framgångsrika debutalbum senare i år. Vad kan vi förvänta oss av den skivan?

Det senaste året, sedan vårt debutalbum släpptes, har vi utvecklats på ett sätt som verkar säga: “varför inte?”. Om det finns någon fundering eller tveksamhet kring varför vi inte skulle kunna testa ett visst sound, eller känsla för en låt, så säger vi helt enkelt till varandra att det finns inga regler. Vi är bara ute efter att göra ett sound som känns som något vi verkligen kan stå för. Den nya skivan växer fram fint och när det kommer till musikstil och genre är den lika spretig som den första! Vi vill inte att våra låtar ska låta likadant, därför blir det som det blir. Jag hoppas att våra fans är lika taggade som vi är.

Vad ser du och bandet mest framemot med inför årets turné i Sverige?

Människorna! Ni är alla helt underbara! Vi fick några alldeles fantastiska vänner förra gången vi var här och vi längtar efter att få träffa dem igen. Och just det, jag ser också framemot kaffet från era kaffebryggare!

***

Banditos Pressbild 2016

Banditos turnéplan 2016

2/6 Musikhuset Posten, Odense
3/6 Loppen, Köpenhamn
4/6 Muskelrock på Tyrolen, Blädinge
4/6 Garage Bar, Höganäs
5/6 Kajskjul 46, Göteborg
6/6 Bakfickan, Falkenberg
8/6 Kulturhuset, Örebro
9/6 Sweden Rock Festival, Sölvesborg
10/6 Katalin, Uppsala
11/6 Kulturgaraget, Umeå
12/6 Storsjöteatern, Östersund
13/6 Verkstedhallen, Trondheim
15/6 Felix, Lillehammer
16/6 Bergenfest, Bergen
17/6 Mono, Oslo
18/6 Pick Up The Steam festival

Biljetter till alla spelningar hittar du här.

***

Videon längst upp i artikeln är bandets brottarhit “Old ways” som över 150 000 skandinaver har tittat på via delningar på sociala medier.

Tags: ,

Category: Q&A

Comments are closed.