En Nashville-inspirerad honky tonk i Stockholm?

| 17 June, 2015

Ja verkar faktiskt kunna bli verklighet.

För formalitetens skull kanske vi ska börja med att reda ut vad en ”honky tonk” är. Kort sagt är det en bar, en plats, en känsla – ett ställe där countrymusik kan upplevas live, inte sällan tillsammans med en tämligen ljus (läs: blaskig) amerikansk öl. Ofta är ställena kända för att ha funnits för alltid, i ärlighetens namn bör de nog ha gjort det för att faktiskt få kallas en äkta honky tonk… Begreppen ”klassiskt” och ”legendariskt” är nästan mer urvattnade än ölen som serveras på dessa honky tonks…men likväl finns det fortfarande en antal just klassiska och legendariska honky tonks som förtjänar att få kallas det eftersom legendariska countrystjärnor uppträdde där innan de blev just legendarer, och även efter det för den delen. Flera av dem ligger såklart i Nashville (särskilt på den centrala partygatan Broadway med ställen som Tootsies, Roberts Western World, The Stage and Legends Corner), men även andra ställen och stater kan stoltsera med klassiska (!) honky tonks, inte minst Texas.

Ett ställe i denna anda är alltså nåt som verkar vara på väg till Stockholm och Sverige. I alla fall om man ska tro nedan inlägg på Facebook från The Nashville Palace, som är ett av de äldsta och på riktigt mest klassiska honky tonksen i Nashville. Det ligger inte i centrala Nashville utan en bit utanför, väldigt nära The Grand Old Opry och var ett ställe dit dåtidens stjärnor spelade, mer eller mindre officiellt, i anslutning till sina uppträdanden på the Opry. Och även artister som var up and coming och sedermera blev stora stjärnor på the Opry. Som sig bör finns det även artister som har jobbat extra på stället, innan det stora genombrottet, som Randy Travis till exempel.

TNP

Som inlägget säger har alltså någon/några från Sverige nyligen besökt The Nashville Palace och Roberts Western World (som har samma ägare) för att inspireras och planerar nu att etablera en honky tonk i Stockholm med dessa två ställen som förebilder.

I nuläget verkar det inte finnas så mycket mer info tillgängligt kring detta. Hursomhelst låter det ju spännande, eller hur? Förhoppningsvis kan man ta en del av den autentiska och härliga känsla som dessa två ställen har till Sverige, utan att det blir för ”plastigt” eller kliché, om ni förstår vad jag menar. Under alla omständigheter är vi ju väldigt positiva till fler nischade och dedikerade ställen där countrymusik kan flöda fritt och spridas till folket! Roots and Boots följer detta med stor spänning och lovar att återkomma i ämnet. Om du vet mer, hör gärna av dig till mattias@rootsandboots.se

Tags: , , , , , , ,

Category: BLOGG

Comments are closed.