Ett sjusjungande kollektiv från Kalifornien

| 1 June, 2015

Om det är nånting som den här bloggen är svag för så är det energisk country med många stråkinstrument (stringband låter coolare, jag vet), avslappnad, ibland svart men aldrig fånig humor i texterna och ett sound som strävar framåt men med en tydlig respekt för legendarerna i genren. Allt det där stämmer mer än väl in på septetten Moonsville Collective från Kalifornien, närmare bestämt Costa Mesa i Orange County. Detta sjusjungande (!) band står stadigt i den amerikanska folkmusikaliska myllan där country, old-time, RnB (nej, inte Beyonces) och Bluegrass samsas i en härlig mix.

Bandet släppte sitt debutalbum “Cradle to the Grave” i början av 2013 och har sedan dess, som sig bör, turnerat flitigt och byggt upp en stor och lojal skara fans, speciellt i Kalifornien med omnejd. Men tonerna från bandets livfulla konserter har utan tvekan även börjat sprida sig långt utanför den kaliforniska statsgränsen. Det är ett nästintill omänskligt musikaliskt gäng spelemän som med låtar och historier tydligen gör sitt yttersta för att varje konsert ska bli en unik upplevelse för besökaren.

På tal om respekt för legendarer, en av debutskivans starkaste spår är hyllningen till Levon Helm från The Band. Detta är ingen recension av den skivan men om jag ska säga nåt i övrigt så är den imponerande i sin jämnhet. Det finns ärligt talat inte ett spår som man kunde ha varit utan, dessutom med några riktiga superspår som “Rum runners”, “In my mind” och fina “Ballad of Popcorn Sutton” om Marvin “Popcorn” Sutton som var en (ö)känd moonshiner (hembrännare slarvigt översatt) med sin Tennessee White Whiskey – en favorit hos många countrystjärnor. Sutton tog livet av sig 2009, efter att ha blivit dömd till fängelse pga sina whiskeybryggaraktiviteter.

Men låt oss sluta i dur, Moonsville Collective är sannerligen ett alldeles förträffligt band som du vill upptäcka och som du kommer att bli kär i omgående. En ny skiva är dessutom på gång, preliminärt ska den komma i höst (första budet sa våren 2005 men nu lutar det alltså mer åt hösten). Du har med andra ord gott om tid att lära känna bandet och lyssna in dig på låtarna från första skivan innan uppföljaren kommer!

Moonsville Collective på Spotify

Moonsville Collectives hemsida

 

Tags: , , , , , ,

Category: BLOGG

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Scott says:

    Moonsville begins a tour this month with several appearances in Nashville in anticipation of the release of their second album.